La robòtica educativa és un sistema interdisciplinari que potencia el desenvolupament de les habilitats i competències dels alumnes.
És una metodologia que potencia l’aprenentatge en diferents àrees: les àrees de llengua, les àrees STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i, sobretot, es potencia la creativitat.
Les habilitats i les competències es desenvolupen de forma efectiva si es plantegen reptes i es treballa en grup. Així es treballen aspectes com:
- El treball en grup: generalment les solucions als reptes que es plantegen en grup acostumen a ser millor i més efectives que les solucions individuals. Per aconseguir-ho és molt important que als grups es treballi de forma cooperativa marcant rols entre els alumnes.
- El lideratge i l’autoestima: l’alumne, al veure que cada vegada va resolent reptes més complexes, adquirirà la confiança en si mateix per esdevindré un líder en projectes futur.
- La gestió de les emocions: l’alumne, durant els reptes, aprèn a continuar treballant davant de solucions errònies als reptes o d’hipòtesis errònies. La tolerància al fracàs (error) ha de formar part del procés d’aprenentatge, el conèixer solucions errònies ha d’aportar informació de què no s’ha de fer en futures situacions.
- La visió espacial: generalment els reptes comencen amb una presentació bidimensional del repte i mitjançant la construcció els alumnes modelitzen de forma tridimensional.